SÖK I BLOGGEN

1 feb. 2012

Secondhand kläder -Medveten hållbar livsstil



Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. 

Att köpa & sälja kläder secondhand är en enkel, rolig & lönsam insatts. Man skapar sig en unik och personlig stil, samtidigt som man väljer ett miljösmart alternativ. 
Undersökningar visar att det går åt 97 % mindre energi om man köper kläder secondhand, jämfört med om samma plagg hade nytillverkats. 

I Sverige köper vi i genomsnitt ca 30 kilo textil per person och år. 
-Det motsvarar sex stycken fulla tvättmaskiner. 
Om 20-25år kommer det att vara brist på textilråvaror så som: bomull, hampa, ull etc. Vi borde alla börja se till oss själva, vad kan jag göra? Alla i Sverige har i genomsnitt minst 7 plagg i sin garderob som inte används - och de plaggen har i sin tur en genomsnittlig livstid på 7år.

Genom återanvändning slipper man producera nya kläder, vilket minskar utsläppen av koldioxid i Sverige med vad som skulle motsvara 300 000 bilar i bruk! 
Men den märkbart största besparingen är vattnet. Visste du att det går åt cirka tio tusen liter vatten för att tillverka ett par jeans? Då jeans framförallt tillverkas av bomull. 
Bomull kräver stora mängder vatten i samband med både odling och tillverkning och detta sker främst i länder med låg tillgång till det sötvatten, vilket är ett krav vid framställning av bomull. För att odla bomullen används även konstgödsel och stora mängder bekämpningsmedel. För att odla ett kilo bomull går det år ca ett kilo kemikalier. Många odlingsmarker har blivit förstörda efter bomullsodling och det är inget som vill växa där igen, för att marken innehåller höga halter av metaller. 
Forskare påstår att denna besparing skulle kunna ge en miljard människor färskt vatten under tre veckors tid. 

Om man räknar med att den mängden kläder man återanvänder, inte behöver produceras igen, minskar man även kemikalieanvändning, påbyggnad på sopberg och återvinning.

Det som är positivt, är att kläders påverkan på miljön har börjat bli mer och mer uppmärksammat runt om i världen. Vintage fashion och secondhand kläder har fått ett nytt ljus i dagens samhälle. Det har skiftat från något som var subkultur till masskultur. Idag spelar inte pris lika stor roll för konsumenten och man är inte längre obekväm med att köpa plagg som redan är använda. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar