SÖK I BLOGGEN

24 juli 2012

Kläder för hundratals miljarder kronor samlar damm i våra garderober!

“Att köpa & sälja kläder/accessoarer är en enkel, rolig & lönsam insatts. Man skapar sig en unik och personlig stil, samtidigt som man väljer ett miljösmart alternativ”
Läs artikel från DN.se nedan!




Kläder för hundratals miljarder kronor samlar damm i våra garderober, vilket är dåligt för både miljön och plånboken, enligt en ny undersökning.
Second hand må vara på uppgång inom klädindustrin. Men fortfarande bågnar våra garderober av klädesplagg som vi aldrig använder, samtidigt som vi köper fler.
Om svenskarna har samma klädmängder som britterna i sina garderober må vara osagt. Men en ny undersökning, genomförd av organisationen Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP), från vårt grannland kan hjälpa till att ge oss en hint om läget även i våra garderober.
I den nya brittiska undersökningen har man kunnat se att kläder för 30 miljarder pund, ungefär 328 miljarder svenska kronor, har hängt i garderober runt om i landet i minst ett år utan att användas. Det motsvarar 1,7 miljarder plagg.
Ett genomsnittligt hushåll i England äger kläder till ett värde av 4.000 pund, vilket motsvarar ungefär 43.000 kronor. Men 30 procent av dessa plagg används inte. Den vanligaste anledningen till detta är att de inte längre passar.
Det är endast när det gäller mat och dryck som människor konsumerar mer pengar än på kläder i Storbritannien. Men i landet säljs eller ges bara en tredjedel av de inköpta kläderna vidare när de har använts klart av personen som köpt dem.
Samtidigt har nya kläder och att slaviskt följa modenycker blivit mindre populärt de senaste åren. I stället uppger två av tre att de kan tänka sig att köpa begagnat. Endast 21 procent av de tillfrågade i undersökningen menar att vad som är modernt är en av de avgörande faktorerna när de väljer plagg i handeln.
Enligt företrädare för WRAP skulle en ökad livslängd för våra klädesplagg betyda mycket för miljön. Nio månaders extra användning av varje plagg skulle göra att påverkan genom koldioxid, på vårt dricksvatten och på sopberget på grund av klädindustrin skulle minska med 20-30 procent och spara motsvarande 54 miljarder kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar