SÖK I BLOGGEN

14 dec. 2012

Fejk är fult


På Reuse kämpar vi aktivt för att alla annonser och produkter som säljs ska vara äkta vara. Oavsett om det gäller high-streetmärken eller produkter från erkända modevaruhus. Tyvärr är många kopior mycket välgjorda och svåra att skilja från originalet. Som tur är har ämnet blivit en het debatt och det finns nu flera guider online som förser konsumenter och företag med tips för att göra det lättare att urskilja kopiorna från originalen och på så sätt försöka sätta punkt för en industri som är uppbyggd av kriminell verksamhet.

På Reuse är det inte bara urvattnandet av varumärken och kopieringen av upphovsrättsskyddade produkter som engagerar oss i frågan, utan också de dåliga arbetsförhållanden och miljöovänliga ämnen som fejkindustrin använder sig av.

”När jag började med det här för ungefär 20 år sedan såg man privatkopiering som ett slags ”Robin Hood-verksamhet”: det var okej att ta från de stora rika firmorna. Men så är det inte. De är inte de som är de stora förlorarna. ” – DN 1 December 2012

DN är inte de enda som uppmärksammat förfalskningsindustrin, även då den har varit i blåsväder en längre tid är det dock inte förrän på senare år som fokus har skiftat från lyxvaruhusens ekonomiska situation till de miljö– och humanitära aspekter som verksamheten berör. Fejkarfult heter sidan som dedikerat sin verksamhet till att utbilda om och bekämpa kopieindustrin – deras mission, som de förklarar på sin hemsida, är att bekämpa fejkindustrin då den likt annan kriminell verksamhet stödjer barnarbete, människohandel, narkotikahandel och, i vissa fall, finansierar terroristgrupper.
Samma argument tar Anders Frelin upp i DN då han intervjuar Ann-Charlotte Söderlund som är ordförande i Svenska föreningen mot piratkopiering. ”det är ju inte ett gäng som säljer väskor och ett helt annat gäng som säljer droger. Det är samma gäng i toppen som säljer det som är mest lönsamt för tillfället.”

Med tanke på allt det som fejkindustrin bidrar till så kan man ju lugnt säga att fejk faktiskt är fult!

Bilder från fejkarfult











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar